'Gentleman' Dima

Hallo, mijn naam is Dima! Ik ben een voormalige zwerfhond uit Moskou, Rusland. September 2004 ben ik ongeveer geboren en ergens in 2005 ben ik van de straten van Moskou gered door een oudere mevrouw genaamd Katya. Helaas heeft het voor mij ruim vier jaar geduurd voordat ik geadopteerd werd; op 23 mei 2009 begon mijn nieuwe leven als gezinshond. En dat in het mooie Nederland!

Vreemd genoeg was ik namelijk niet in trek in Rusland zelf. Achteraf gezien is dit niet gek… de stad Moskou alleen al heeft te maken met tientallen duizenden zwerfhonden – waarvan zeker 9 van de 10 honden een bastaard (onherleidbare kruising) is, zoals ik. Helaas zijn honden zoals wij niet in trek bij de lokale bevolking. Misschien als we nog puppy’s zouden zijn; dan maken we nog relatief veel kans om uit een asiel gehaald te worden. Eenmaal volwassen dan zijn onze kansen op adoptie vrijwel nihil...

 

Gelukkig was ik één van de gelukkigen die een huis heeft gevonden. In het begin was ik een mega kat uit de boom kijker, maar dit maakte niet uit.. mijn baasje is ook een kat uit de boom kijker. Uiteindelijk ben ik van eenkennige, verlegen hond getransformeerd tot een allemansvriend en knuffelbeer.

 

In 2013 ben ik samen met Yentl en Motik (ook een voormalige zwerfhond) teruggekeerd naar Moskou en is dankzij mij een bijzonder project opgezet; therapeutische bastaarden. Dit alles om te laten zien dat bastaarden ook vreugde in het leven van mensen kunnen brengen. Meer informatie over dit project is hier te vinden: therapeutische bastaarden.

 

Helaas ben ik in 2015 erg ziek geworden en in december van dat jaar overleden. Deze stichting is naar mij vernoemd omdat ik zoveel vreugde heb gebracht in niet alleen het leven van mijn eigen familie, maar ook in die van eenzame mensen en asieldieren in Rusland. Ik mag er wel niet meer zijn, maar zo blijf ik stiekem toch een beetje voortleven. Waarom de naam Dima & Co? Nou, Dima ben ik & Co staat voor diverse dingen; - mijn lotgenoten op straat en in opvangcentra – mede therapeutische bastaarden – en voor mijn ‘sidekick’ Yentl.

 

Liefs,

 

Dima


'Sidekick' Yentl

Ik ben Yentl, 33 jaar, getrouwd met Jan en moeder van Thomas van 1 jaar. Ik heb naast Jan en Thomas nog twee huisgenoten; Finnie de hond en Julie de kat.  In mijn vrije uurtjes ben ik bezig met stichting Dima & Co.  Zoals Dima eigenlijk altijd mijn 'kindje' was, is deze stichting nu ook mijn kindje. Dima was mijn allereerste eigen hond en ik heb hem in 2009 opgezocht in Moskou - het was gelijk liefde op 1e gezicht. Eigenlijk niet op gezicht maar meer op karakter... onze karakters kwamen zo overeen - beiden zijn we verlegen, een kat uit de boom kijker en rustig. Die liefde zat dus wel snor. Sinds dag 1 in NL was hij mijn schaduw - week nooit van mijn zijde af. Dima heeft zoveel positiefs gebracht, niet alleen in mijn eigen leven, maar ook van mijn familie. Direct in de adoptie van een aantal andere honden in (soms kom je een hond tegen tijdens een bezoek in het asiel en is je hart gesmolten). Dat is via mij een stuk of 8 keer gebeurt in zes jaar tijd. Het is echter niet een gewoonte van mij; je moet namelijk 1000% zeker zijn dat de hond goed terecht komt in NL. Dit is een hele verantwoording. 

 

Toen mijn eigen oma heel erg ziek was zag ik dat ze altijd opleefde als Dima mee op visite kwam. Dima was een echte gentleman. Ook toen we terug in Moskou waren in 2013 wist hij vele harten te veroveren, op straat maar ook bij bijvoorbeeld weeskinderen en mensen in een hospice. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een heuse nieuwe stichting in Moskou zelf. Een stichting met 'therapeutische bastaarden'. Oma heeft altijd tegen me gezegd dat je, je hart moet volgen - dan komt alles goed! En dat is eigenlijk wat ik vooralsnog aan het doen ben. Tot nu toe moet ik haar gelijk geven.

 

Wat doe ik in de stichting? Zoals je rechtsboven in de website waarschijnlijk al gezien hebt, heeft de stichting een shop met handgemaakte items. De opbrengst van de producten is als het ware fairtrade; de opbrengst wordt ongeveer 50/50 verdeelt tussen mij en zwerfdieren in nood. Deze producten zijn met veel liefde gemaakt door yours truly. Met het maken van deze producten kan ik mijn creativiteit een beetje kwijt en het houdt me bovendien bezig (kan niet stilzitten). Ook geeft het mij heel veel voldoening dat met mijn creaties zwerfdieren geholpen worden. Stichting Dima & Co wil graag meewerken aan lokale oplossingen voor het zwerfdierenprobleem, dus de opbrengst van de verkopen gaan naar partnerorganisaties en mensen die eigenhandig dieren helpen. Het hoofd werkveld van Dima & Co bevindt zich in Rusland (Moskou) want Dima's roots liggen daar, maar we staan natuurlijk open voor andere landen...helaas is het zwerfdierenprobleem niet grensgebonden. Dus soms zijn er uitstapjes naar andere landen. 

 

Als ik terug denk aan het jaar 2009, toen ik verliefd werd op mijn Dimaatje had ik nooit gedacht of verwacht dat bijna 10 jaar later één van de grootste passies in mijn leven de zwerfdieren in Rusland zouden zijn. Zo zie je maar, als je 'slechts' één dier redt uit een uitzichtloze situatie, heeft het wellicht een sneeuwbaleffect op de levens van vele anderen, waaronder ook die van jezelf. 

 

Yentl